Valrhona

Valrhona

Gastronomski luksuz koji nas oduševljava skoro cijelo stoljeće
 
Ovaj užitak za nepca, danas poznat svakom imalo ozbiljnom ljubitelju čokolade, ne treba posebno predstavljati, ali za one manje upućene, Valrhona je jedan od najvećih proizvođača vrhunske, visokokvalitetne čokolade. Mnogi je smatraju Rolls Royceom čokolada koje krasi iznimna kvaliteta, bogata tekstura i unikatni, aromatični okus, a čija zrna kakaa se nabavljaju direktno s najeksluzivnijih plantaža u Južnoj Americi, Oceaniji i na Karibima. Taj specifičan okus i unikatna aroma usavršeni su od strane francuskog slastičara Albérica Guironneta koji je 1922. godine u mjestu Tain L’Hermitage, u dolini rijeke Rhône u Francuskoj, osnovao malu kompaniju pod nazivom Valrhona s ciljem stvaranja proizvoda jedinstvene kvalitete te kompleksnog i prepoznatljivog okusa.
Jedna od posebnosti Valrhone je između ostaloga i to da su prvi počeli svoje čokolade proizvoditi i opisivati kao vino, tako na njima možemo vidjeti opis „Grand Cru“ što bi značilo da su zrna kakaa korištena u proizvodnji, jednogodišnja berba samo s određenog, specifičnogf geografskog područja. Kako bi imali kontrolu nad cijelim procesom, od uzgoja, prerade i proizvodnje, počeli su sami uzgajati biljke kakaovca na svojim plantažama u Venezueli i Dominikanskoj Republici. Samim time mogu garantirati za visoki standard i kvalitetu od biljke kakaovca, preko prerade zrna kakaa do najukusnijeg završnog proizvoda, čokolade. Sada nakon skoro 100 godina, ime Valrhona predstavlja crème de la crème čokoladne industrije, što potvrđuje i činjenica da kompanija vodi akademije za kuhare i slastičare gdje se izučavaju trikovima zanata i umijeće stvaranja najboljih i najukusnijih slastica i čokoladnih jela. L’École du Grand Chocolat, akademija u mjestu Tain L’Hermitage ima skoro 800 studenata i po sezoni objavljuje preko 100 recepata za najukusnije slastice, čokolade i deserte, a to je samo jedna od škola kojima Valrhona pokušava pomoći budućim i trenutnim slastičarima kako bi unaprijedili svoje znanje i zanat. Akademije se mogu pronaći od Francuske pa sve do Japana, a najnovija škola, L’École Valrhona Brooklyn otvorena je krajem 2014. godine u New Yorku u čast 25 godina rada svjetski renomirane akademije za slastičare.
Jedna od činjenica kojima se Valrhona iznimno ponosi je certifikat B Corporations, odnosno uvjerenje prema kojemu ona ispunjava najviše standarde provjerenih društvenih i ekoloških normi i performansi, javne transparentnosti poslovanja i pravne odgovornosti radi uravnoteženja, odnosno balansiranja profita s utjecajem koji ima na društveni i ekološki aspekt. Kompanije s ovim certifikatom zaista mogu ponosno tvrditi da žele činiti dobro i da rade sve kako bi svoje poslovanje prilagodili društvenim i ekološkim standardima.
Valrhona je 2013. godine otvorila muzej s preko 700 četvornih metara posvećenih čokoladi i plodu kakaovca, gdje se može educirati o povijesti i načinu proizvodnje ali i raznim okusima čokolade. U muzeju se između ostaloga nalazi i jedna od najslasnijih atrakcija u obliku fontane koja neprestano stvara guste slapove najkvalitetnije Valrhona čokolade, a ono čime se prikazuje iznimna kvaliteta i prestiž ove čokolade je činjenica da je upravo Valrhona čokolada jedan od glavnih sastojaka veoma ekstravagantne i prema istaknutom američkom magazinu Forbes najskuplje čokolade na svijetu po imenu „La Madeline au Truffle“ danskog slastičara Fritza Knipschildta. Ovaj čokoladni tartuf sastoji se od iznimno vrijednog i cijenjenog Perigord tartufa koji je obgrljen tamnom Valrhona čokoladom s 70 postotnim udjelom najkvalitetnijeg kakaa i košta preko 1 500 kuna, što bi bilo preko 30 000 kuna za kilogram ove luksuzne delicije.
Danas u vlasništvu francuske prehrambene kompanije Savencia Formage & Diary, Valrhona zapošljava preko 1000 ljudi i ima 5 podružnica s preko 60 lokalnih distributera diljem cijelog svijeta, među kojima ponosno stojimo i mi. Kao gurmani i ljubitelji prave čokolade naš asortiman smo odlučili upotpuniti najboljim što Valrhona može ponuditi. S preko desetak vrsta čokolada s raznim postotkom kakaa i odabranim aromama, omogućili smo svakom „čokoholičaru“ da nađe svoju verziju savršene Valrhona čokolade.
Od najpopularnijih izdvojit ćemo Guanaju sa 70 postotnim udjelom kakaa. Proizvodi se od južnoameričke sorte criollo, koja se smatra najkvalitetnijom sortom kakaovca na svijetu. Guanaja je srednje gorka čokolada punjena komadićima najkvalitetnijeg kakaa, a za sobom ostavlja intenzivnu cvjetnu aromu. Okus je topao, lagano začinski s elementima gorčine koju donose komadići kakaa i pravi je izbor za ljubitelje gorko - slatke kombinacije užitka. Blaža verzija gorčine, čak i razmjerna slatkoća može se pronaći u Manjari čokoladi sa 64 posto udjela kakaa, proizvedena od kakaa s Madagaskara koji je prepoznatljiv po voćnim aromama, a radi se o čokoladi bogatoj aromama crvenog i plavog voća poput višanja, brusnica i šljiva. Uz nju nalazimo i Manjari čokoladu s aromom naranče, koja dodatno naglašava i upotpunjuje voćnu aromu madagaskarskog kakaa. Kao jedan od prijedloga druge sorte kakaovca izdvojit ćemo Caraibe sa 66 postotnim udjelom kakaa sorte trinitario s Karipskih otoka. Manje kompleksna i puno voćnija verzija Guanaje sa slatko - kiselim završetkom i savršenom glatkom teksturom, smatra se izrazito komercijalnom čokoladom visokog stila. Ukoliko niste pretjerani ljubitelj tamne čokolade, za Vas su eksluzivne verzije mliječne čokolade Jivara s 40 i Bahibe s 46 postotnim udjelom kakaa ili možda mliječna Caramelia s 36 posto udjela kakaa i komadićima karamele. Nakon tamne i mliječne, tu je bijela čokolada Opalys s 33 posto udjela kakaa i Ivoire koja je uz 35 posto udjela kakaa dodatno obogaćena malinom.
Kao što smo rekli, za svačije nepce imamo nešto, a uz sve navedeno, jedino što Vam preostaje da izaberete koje čokoladno zlato ćete sljedeće probati.
Bon appétit.


Vrh