Valor

Valor
Odvažnost slatkoga bez šećera
 
Španjolska riječ „valor“ u prijevodu ima više značenja, ali neka od njih predstavljaju vrijednost, hrabrost i odvažnost. Upravo te riječi najbolje mogu opisati razmišljanje španjolskog proizvođača čokolade čija priča počinje 1881. godine.
Sve je započelo u gradu Villajoyosa, smještenom u provinciji Alicante u španjolskoj autonomnoj pokrajini, Valencijskoj zajednici (španj. Comunidad Valenciana ) kada je Valentino López Lloret, koji je od strane lokalnog stanovništva prozvan Seῆor Valor osnovao tvrtku pod imenom „Chocolates Valor SA“. U početku je Valentino surađivao izravno s obiteljima čija su nepca žudila za slatkim, a koji su od njega uzimali od par grama, pa čak i do par kilograma čokolade. Nakon što je njegov sin, Vicente López Soler naslijedio tvrtku, krajem 19. stoljeća počinje evolucija u proizvodnji čokolade, a 1916. godine ručno mljevenje kamenom zamjenjuje se vitlom mehaničkog mlina koji je pokretao konj, čiju ulogu će ubrzo preuzeti dizel motor. Napretkom u proizvodnji, prodaja se raširila na druge gradove i provincije, a prestaje distribucija izravno obiteljima. Proizvodi se sada distribuiraju ekskluzivno u trgovine, a prvi kamionet za distribuciju Valor je nabavio 1935. godine čime se zamijenila kočija s konjem, a mogao je prevesti do 1 500 kilograma čokolade.
U razdoblju nakon Španjolskog građanskog rata (1936. – 1939.) država je prolazila iznimno teško razdoblje ekonomske krize vođena politikom autarkije, odnosno financijske samodostatnosti pod vodstvom španjolskog generala i diktatora Francisca Franca što je između ostaloga utjecalo na razvoj i napredak svih proizvođača radi ograničavanja sirovina i određivanja kvota na količine koje su se smjele koristiti u proizvodnji. Ponovni razvoj i napredak počeo se primjećivati nakon prihvaćenog Plana stabilizacije 1959. godine čime se implementirao skup ekonomskih mjera koje će Španjolsku ponovno vratiti u život i omogućiti njen daljnji gospodarski rast. Stabilizacija gospodarstva stvara pozitivan učinak na industriju i turizam, čime se ponovno na tržištu otvaraju vrata industriji čokolade, a potaknut pozitivnim trendom Valor kontinuirano  ulaže u razvoj i 1968. godine doseže kapacitet proizvodnje od 10 000 kilograma čokolade u smjeni od 8 sati. Uz mehanički razvoj, također se određuje smjer kojemu će Valor težiti u budućnosti. Naglasak je stavljen prvenstveno na kvalitetu, što je postala i politika tvrtke, a Valor na tržište plasira liniju koja je postala njihov zaštitni znak pod imenom Pure Chocolate  (španj. Chocolate Puro), čokoladu u kojoj nisu korištene biljne masti kao zamjena kakao maslacu što je u to vrijeme bio potpuno novi i odvažan smjer u pogledu na proizvodnju čokolade.  Čista čokolada bez glutena, koja ne sadrži nikakve dodatke osim kakao mase, kakao maslaca i šećera postati će preteča najvećeg uspjeha Valor čokolada koji će se dogoditi u skorijoj budućnosti.
Događaj koji je Valor čokolade lansirao među elitu prvoklasnih delicija dogodio se 2005. godine kada je tržištu nakon detaljnog, trogodišnjeg istraživanja predstavljena Valor bezglutenska čokolada koja je sada bila i bez šećera, a čiji je raspon okusa bio identičan tradicionalnoj Valor čokoladi uz pomoć stevije, odnosno prirodnog zaslađivača i zamjene za šećer dobiven od biljke Stevia rebaudiana, čime se potražnja za ovim slatkim užitkom bez šećera u kratkom razdoblju drastično povećala. Samo par godina kasnije, čokolade Valor postaju globalno priznate, a već 2011. godine osvajaju jednu od najprestižnijih nagrada „European Candy Kettle Award“ za poseban doprinos istraživanju i razvoju, inovacijama u kvaliteti proizvoda i proizvodnoj tehnologiji, iznimnoj marketinškoj i prodajnoj strategiji, kao i za jedinstveni doprinos razvoju konditorske industrije.
Razvojem tehnologije i medicine, počeli smo lakše dolaziti do određenih informacija koje bi nam unaprijedile kvalitetu života, a uz prekomjernu konzumaciju šećera koji se nalazi u većini današnjih proizvoda, jedna od novijih stvari za koju smo otkrili da može imati negativan učinak na ljudski organizam je gluten, elastična i ljepljiva proteinska mješavina koju nalazimo u žitaricama poput pšenice, raži, ječmu i zobi. Gluten se danas nalazi u većini proizvoda, ako ne u punom obliku onda bar u tragovima, s obzirom da tvornice znaju prerađivati više sirovina na istim strojevima, te sve više ljudi počinje razvijati svijest o mogućem problemu koji je još uvijek većini donekle skriven. Ovaj protein može predstavljati problem izazivajući blažu, alergijsku reakciju tijela ili težu reakciju, celijakiju, odnosno potpunu intoleranciju na gluten, zbog čega se drastično mora promijeniti način prehrane kako bi se moglo normalno funkcionirati.
Smatra se da čokolada od 70 i više posto udjela kakaa sadrži više antioksidansa od oraha i crnog vina, a za čokoladu kažu i da je prirodan antidepresiv jer sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu pomoću koje se stvara serotonin, odnosno nama više poznat kao „hormon sreće“. Upravo zbog toga proizvod poput bezglutenske čokolade koja je ujedno i bez šećera predstavlja određenu nadu ljudima koji jednostavno moraju živjeti bez glutena, ali i onima koji bi možda trebali probati živjeti bez šećera, ali koji zbog toga ne moraju izgubiti one sitnice u životu koje su im inače znale izmamiti veliki osmijeh na lice.

Vrh