Twinings

Twinings

Sinonim za čaj
 
Thea Camellia ili nama poznata verzija od tri slova, čaj najbolje može opisati izreka Williama Ewarta Gladstonea „ Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati, ako vam je vruće čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni čaj će vas razveseliti, ako ste uzbuđeni čaj će vas smiriti. “
Ovom izuzetnom biljkom dominiraju dvije sorte, kineska (lat. Camellia sinensis) i indijska (lat. Camellia assamica), a sama povijest čaja počinje prije više od 4 tisuće godina. Legenda kaže da je otac kineske medicine, car Shen Nung (izvorno Shennong), ovu izuzetnu biljku otkrio slučajno, kao što to obično biva s velikim otkrićima. Navodno se tijekom jednog lovačkog izleta car odmarao pod stablom, gdje je za okrjepu u posudi prokuhavao vodu iz obližnje rijeke, kada mu je u naletu vjetra u posudu upalo par listova stabljike Camellia sinensis koja je rasla u blizini. Prokuhana voda ubrzo je promijenila boju, a do carevih nosnica dopirao je neobičan i do tada njemu nepoznat miris. Radoznalo je popio novi napitak čija aroma ga je oduševila, a vrlo brzo je osjetio val osvježenja koji mu otklonio umor od cjelodnevnog lova. Tako je davne, 2373. godine prije Krista nastao „čarobni napitak“ kojega volimo i u kojemu i danas uživamo.
Tijekom vladavine dinastije Tang (618. – 907. godine) čaj je proglašen kineskim nacionalnim pićem, a prve zapise o njegovoj pripremi napisao je kineski pjesnik Lu Yu u djelu pod imenom Ch'a Ching (eng. The Classic of Tea) koje datira iz 8. stoljeća. Navodno su japanski budistički redovnici koji su boravili u Kini prvi donijeli čaj u Japan, te je zapravo preko Japana došao u Europu. Stari zapisi tvrde da je prva pošiljka čaja bila dopremljena iz Japana u Nizozemsku 1610. godine odakle se proširio po cijeloj Europi iako je u to vrijeme ovaj napitak zbog svoje cijene bio luksuz samo imućnih pojedinaca.
Smatra se da je Katarina od Braganze, supruga engleskog kralja Karla II. 1662. godine popularizirala ovaj napitak poslužujući ga svojim aristokratskim prijateljima nakon čega je ubrzo postao trend u cijeloj zemlji, a današnji najbolji predstavnik čaja je upravo kompanija iz engleskog gradića Andover u okrugu Hampshire pod nazivom Twinings.
Ova danas globalno poznata kompanija osnovana je od strane engleskog trgovca Thomasa Twininga koji je u vrijeme kada su omiljena pića bila džin, pivo i kava, otvorio kafić pod nazivom Tom's Coffee House 1706. godine u središnjem Londonu, gdje se primarno posluživao tada još uvijek manje poznat napitak, čaj. U to vrijeme, kafići su bili iznimno popularni i posjećivali su se u privatne ali i poslovne svrhe, te je samim time konkurencija bila iznimno velika i morali su se koristiti razni načini privlačenja gostiju. Konkurencije za čaj tada još uvijek nije bilo što je Thomas iskoristio koncentrirajući se prvenstveno na posluživanje upravo njega, što se pokazalo punim pogotkom s obzirom da su uskoro svi počeli dolaziti na svoju šalicu toploga čaja.
Riječ se toliko proširila da je uskoro Thomas prodavao više suhoga čaja nego gotovog proizvoda, a prodavao je čak i konkurentskim kafićima. Ovaj popularni napitak u to vrijeme mogli su si priuštiti samo imućni, a 1707. godine Gunpowder Green Tea od Twiningsa dosegao je cijenu u vrijednosti današnjih 150 funti, odnosno preko 1300 hrvatskih kuna za 100 grama. U vrijeme kada je boravak u kafićima bio rezerviran samo za muškarce, žene su ipak našle načine kako bi ovaj egzotični napitak posluživale u svojim domovima, naime iako nisu smjele unutra, svojim vozačima bi naredili da im iz kafića donesu ovu čarobnu biljku dok bi one čekale u svojim kočijama.
Sin Daniel prvi je počeo izvoziti Twining čaj, a prema zapisima već 1749. godine bio je prodavan Americi, točnije guverneru države Massachusetts. Moglo bi se reći da je osoba zaslužna za smanjivanje poreza na čaj upravo Richard Twining, unuk osnivača Thomasa koji je svojom elokventnošću i političkim angažmanom uspio uvjeriti tadašnjeg premijera Williama Pitta da će se smanjivanjem poreza na čaj povećati prihodi i obeshrabriti krijumčari. Nedugo nakon, 1784. godine izglasan je Zakon o komutaciji kojim se značajno smanjuje porez čime čaj postaje dostupan svima. Ovaj događaj smatra se početkom stvaranje kulture ispijanja čaja kao svakodnevnice i moglo bi se reći početkom čajne revolucije.
Logo Twiningsa nastaje 1787. godine i danas je najstariji logo neke kompanije koji je ostao nepromijenjen, a ulaz u kultni kafić ukrašen je zlatnim ležećim lavom u sredini, kao znak poštovanja prema osnivaču, Thomasu Twiningu pored kojega su Kinez s jedne i druge strane kao simbol trgovine s Kinom, koja je veoma dugo bila jedini izvor čaja. Twinings se ukorijenio kao britanska institucija 1837. godine kada je kraljica Viktorija kompaniji izdala Kraljevski nalog (eng. Royal Warrant) čime je postao stalni dobavljač čajeva kraljevskoj obitelji. Prve vrećice za čaj, kakve možemo vidjeti danas Twinings je počeo izrađivati 1956. godine, a ideja za njih nastala je sasvim slučajno. Naime, trgovac čajevima Thomas Sullivan svojim je kupcima slao uzorke čajeva u malim vrećama od svile, koje su oni zatim stavljali zajedno s vrećom u vodu.
Iako su počeci ove biljke u Kini, danas je ipak najpoznatija britanska tradicija ispijanja čaja. Prema sadašnjim statistikama ovaj napitak predstavlja gotovo polovicu ukupnog unosa tekućine odraslih Britanaca, a dokaz globalne popularnosti čaja pokazuje i činjenica da je u svijetu poslije vode, najčešće konzumirana tekućina upravo čaj. Od male čajane koja i danas radi, te služi kao svojevrsna vremenska kapsula i mali muzej o povijesti Twiningsa, do globalno priznatog imena koji opskrbljuje kraljevsku obitelj svojim proizvodima, čajevi Twinings već preko 3 stoljeća griju želudac ali i srca ljudi, a danas kompanija posjeduje preko 500 vrsta čajeva koji se prodaju u 115 zemalja.
Kineska izreka kaže: „ Kako se vodom peremo izvana, tako se čajem peremo iznutra.“ Uživajmo zato u čaju, kada god nam se za to ukaže prilika.
 


Vrh