MUSHROOM CUPS

MUSHROOM CUPS
Šalica zdravlja kao šalica kave
Gljive (lat. Fungi) spadaju u najrasprostranjenije žive organizme na Zemlji koji uspijevaju gotovo u svim klimatskim područjima. S obzirom da ne posjeduju klorofil, nisu u mogućnosti obavljati fotosintezu, osnovnu funkciju biljaka. Ne mogu se ni kretati kao životinje, te samim time spadaju u zasebnu životnu zajednicu uz biljke, životinje i ljude. Smatra se da ovo carstvo sadržava oko milijun i pol vrsta, od kojih je znanstveno opisano tek oko 70 000. Još od najstarijih vremena čovjek se koristio vrenjem koje uzrokuju gljive, tako se upravo uz pomoć gljivica kvasca dobivalo vino, pivo i druga pića, a neki od procesa zadržali su se do danas. Vrenje koje uzrokuju gljivice koristi se i za proizvodnju kruha ili raznih vrsta sireva. Određene vrste gljiva izlučuju posebne tvari s pomoću kojih se danas suzbijaju mnoge bolesti čovjeka i životinja. U takve tvari se ubrajaju antibiotici i imunostimulansi.
Sasvim je sigurno da je čovjek od pradavnih vremena skupljao gljive za hranu. U kineskoj civilizaciji i kulturi gljive imaju važnu ulogu, možda već 7000 godina. Starim Rimljanima bila su poznata razna jela s gljivama, a prije 2000 godina vrganji, blagva ili gomoljače smatrali su se poslasticama. Postoje mnogi znanstveni dokazi da gljive mogu imati pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. Dokazano je da pojedine gljive sadrže antibiotike, ali i imunostimulanse, tvari djelotvorne protiv tumora i protiv virusa, tvari koje snižavaju kolesterol, reguliraju tlak, poboljšavaju krvotok, uravnotežuju razinu šećera u krvi, reguliraju probavu, poboljšavaju rad dišnih organa, djeluju antireumatski i antialergijski, stimuliraju ili smiruju centralni živčani sustav, poboljšavaju seksualne funkcije, jačaju fizičku snagu i izdržljivost, usporavaju starenje.
Moglo bi se reći da su upravo ti pozitivni učinci bili glavni razlog zašto je nastao Mushroom Cups. Hrvatska tvrtka, osnovana 2017. godine, kavi je odlučila pripojiti ekstrakt gljiva najviših energetskih vrijednosti, stvorivši time kombinaciju iznimno snažnih nutritivnih vrijednosti i svima poznati okus kave. Iako je ideja spoja kave i gljiva prvenstveno dočekana sa skepticizmom i podsmijehom, vrlo brzo su se našli istomišljenici i stručnjaci koji su postajali sve otvoreniji prema ovoj inovaciji, a nedavno je Mushroom Cups proglašena jednom od 8 start up kompanija vezanih uz prehrambenu tehnologiju u svijetu za koje se smatra da najviše obećavaju i imaju najviše potencijala.
Većina važnih bioaktivnih sastojaka koji nas zanimaju je zarobljena među staničnim stijenkama gljive koje su izgrađene od hitina, jednog od najtvrđih prirodnih materijala koji je ujedno i neprobavljiv. Iz tog razloga, jednostavno mljevenje gljiva u prah nije dovoljno. Kako bi se otključao puni potencijal, hitin mora biti razrađen u procesu dvojne ekstrakcije, primjenom topline i alkohola. Mushroom Cups koristi najmoderniji postupak ekstrakcije, gdje se ekstraktiraju sve bioaktivne komponente na nižim temperaturama, pri čemu se štite svi vitamini i minerali osjetljivi na visoke temperature koje se koriste u komercijalnim procesima. Samo odstranjivanjem sve vode i hitinske ovojnice, može se dobiti visokokvalitetni ekstrakt s maksimalnim biološkim potencijalom, spreman za konzumaciju. Fokus je na gljive visoke nutrijentima ključnim za konverziju hrane u energiju na staničnoj razini, te nutrijentima koji pozitivno utječu na imunitet i kognitivnu funkciju, kao što su: lisičarke, lavlja griva, chaga i cordyceps.
Lisičarke, gljive nježnog okusa, fantastične arome i još boljeg kemijskog sastava nalazimo u šumama Like i Gorskog kotara. Bogate su vitaminom D i imaju jednu od najviših prirodnih koncentracija vitamina B, koji igraju temeljnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju, proizvodnji serotonina (hormon sreće) i pokretanju enzima koji sudjeluju u sintezi neurotransmitera i rastu živaca.
Lavlja griva je fascinantna gljiva koja s razlogom sve više raste u popularnosti. Sadrži dvije specifične smjese hericerine i erinacine koji nisu pronađeni u nijednoj drugoj vrsti na planetu. Korist koja iz njih proizlazi je nevjerojatna, ona podržava funkciju mozga i ima mogućnost obnove živčanih stanica, te smanjuje depresiju i anksioznost.
Chaga je koktel nevjerojatno kompleksnih dobrotvornih fitonutrijenata. Ova gljiva ima impresivno jake ORAC ( Oxygen Radical Absorbance Capacity ) ocjene, koje ukazuju na sposobnost hrane u zaštiti od preranog starenja, starosnog gubitka pamćenja i neutralizacije štete učinjene slobodnim radikalima. Uz to, izrazito tamna boja Chage uzrokovana je jako visokim razinama melanina (glavnog pigmenta u našoj koži odgovornog za njeno zdravlje i ljepotu). Chaga koja se koristi ima preko 30% više beta – glukana zaslužnih za pojačavanje imuniteta i često je propisana kao lijek ljudima s alergijama i infekcijama.
Cordyceps je antička Tibetanska gljiva poznata po svojem efektu pojačanja libida. Ima jedinstveni kemijski sastav koji poboljšava performanse. Znanstveno je dokazana njegova moć kod povećanja proizvodnje energije na staničnoj razini i rasta oksigeniziranosti, te je često korišten od strane sportaša kao prirodni suplement. Cordyceps je dvosmjerni modulator – ujedno pojačava responzivnost imunološkog sustava i smanjuje njegov odgovor u nepoželjnim upalnim reakcijama, što naš imunitet čini pametnijim i prilagodljivim na ugroze.
Činjenica da je u 20. stoljeću, od 20 lijekova koji su, moglo bi se reći spasili čovječanstvo, njih 10 imalo u sebi određeni oblik gljiva, najbolji je dokaz koliko su zapravo gljive važne i vrijedne za ljude, a u današnjem ubrzanom svijetu, kada se kava pije svakodnevno i na svakom koraku, pripojiti toliko nutritivnih vrijednosti s vrijednostima kave zvuči obećavajuće i moglo bi se reći, zvuči kao budućnost.
Mushroom Cups , šalica zdravlja u šalici kave.

Vrh