Priča o čaju

Priča o čaju

Zimi najviše uživamo u trenucima opuštanja uz šalicu omiljenog toplog napitka - čaja!

Svi se pravi čajevi rade od biljke Camellia sinensis i iz nje se dobivaju 4 osnovne vrste čaja: bijeli, zeleni, oolong i crni čaj. Znatnu ulogu na sastav čaja ima i klima, nadmorska visina, tlo, te postupak obrade biljke Camellia sinensis.

Obrada listova čajevca je kroz povijest imala najrazličitije metode, od miješanja u pastu i formiranja „ciglica“ čaja, preko usitnjavanja u prah, pa do današnjeg oblika spremanja čaja. Naime, Ming dinastija donijela je novi način spremanja čaja koji je očuvan do danas. Listovi nisu više bili usitnjeni da bi nastao prah, nego su jednostavno cijeli listovi prelijevani vrelom vodom.

Na početku 17. stoljeća Englezi su postali obožavatelji pijenja čaja. Zbog visoke cijene, u početku su samo plemići i drugi imućni građani mogli sebi dopustiti kupiti čaj, no, usprkos visokoj cijeni, čaj je postajao sve popularniji. Nakon svađe sa kineskim liferantima koji su kao monopolisti stalno dizali cijene, Englezi su od 1880. godine počeli uzgajati čaj u njihovim bivšim kolonijama u Indiji i Cejlonu, današnjoj Šri Lanki. Do tada u Europu je stizao uglavnom samo zeleni kineski čaj. Englezi su listove čaja ubrane u svojim kolonijama puštali da izvjesno vrijeme fermentiraju te je tako dobivan takozvani crni čaj koji je više odgovarao okusu Europljana.
 
Izvor: Twinings

Upravo u to vrijeme najveće popularizacije čaja u Engleskoj, pojavio se jedan od danas najstarijih i najpoznatijih proizvođača čaja - Twinings. Thomas Twining otvorio je svoju prvu čajanu još 1706. godine koja se tada nalazila na današnjem Strandu na broju 216. Kompanija je kreirala logo 1787. godine i taj isti logo se koristi i danas te je zbog toga postao jedan od najdugovječnijih logotipa koji se nepromijenjen koristi već više od dva stoljeća. Najpoznatije vrste britanskih čajeva Earl Gray, Lady Gray, English Breakfast registrirane su marke upravo ovog proizvođača čajeva i neizostavan dio gastronomske ponude Kraljevske obitelji.


"Uz Twinings čajeve i Vi se možete, na trenutke, osjećati dijelom britanskog plemstva."

 

Ljekovita svojstva čaja:

Od važnijih sastavnica čaj sadrži: tanin, katehin, flavonoid, teanin, kofein.
 
Izvor: Pinterest

Još se od davnih vremena u narodnoj medicini zeleni čaj koristio za ublažavanje bolesti i kvarenja desni. Također, bio je cijenjen zbog svoje djelotvornosti kod upale grla, detoksikacije organizma, umornih očiju, podočnjaka, glavobolje. Brojna istraživanja ukazala su i na pozitivne učinke konzumacije crnog čaja kao što su snižavanje razine kolesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka i poboljšanje funkcije krvnih žila. Bogat je antioksidansima i flavonoidima i povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi.


Recept za kraj: Kura crnim čajem

Kao jednostavan i vrlo dobar način čišćenja cijelog organizma od otpadnih tvari i nečistoća, isprobajte kuru crnim čajem. Ova kura jača i čisti jetru i bubrege.
Potrebno je kuhati 1 šalicu vode dok se količina vode ne smanji na polovicu šalice. Dodati 1 žlicu crnog čaja. U istu šalicu dodati 1/2 šalice neprokuhane tople vode.
Popijte sve odjednom. Ovu kuru treba raditi svako jutro u trajanju od 15 dana, barem jednom godišnje.
 
Izvor: Pinterest

Ako već niste, ove zime svakako prigrlite zdravu
i opuštajuću naviku ispijanja čaja! 


Vrh