Pokloni

Pokloni

Znak pažnje bez puno priče
 
Bili oni mali ili veliki, pokloni su način na koji možemo izraziti zahvalnost onima koji su nam važni ili izraziti naklonost prema ljudima do kojih nam je stalo. To može biti supružnik, član obitelji, prijatelj, kolega ili novi susjed. Bez obzira na odnos, pokloni su oduvijek bili jedan od načina iskazivanja osjećaja prema određenoj osobi bez potrebe za riječima. Taj znak pažnje, bez obzira na veličinu, dovoljan je da pokažete dragoj osobi kako Vam je u mislima čime joj možete uljepšati ostatak dana.

Tradicija darivanja poklona datira još od samog početka postanka ljudske vrste. Prije nego je uopće postajala civilizacija, u vrijeme prahistorijskih ljudi, čin davanja poklona drugoj osobi simbolizirao je sposobnost pećinskog čovjeka da uzdržava i štiti obitelj. Značenje iza davanja poklona tijekom godina se stalno mijenjalo, a iako je darivanje poklona zajedničko svim civilizacijama, razlozi darivanja poklona, razlikuju se prema kulturama i razdobljima. U Staroj Grčkoj se vjerovalo da će zli duhovi doći progoniti voljenu osobu na njihov rođendan, te bi ih na taj dan posjetili i donijeli im dobre želje zajedno s poklonima. U svrhu zaštite voljene osobe zapalili bi svijeću, zamolili bi za zaštitu voljene osobe nakon čega bi svijeću ugasili kako bi poslali poruku bogovima. Tradicija koja se u jednom obliku zadržala do danas, dok je sama tradicija darivanja poklona za rođendan došla od Starih Egipćana, koji su dan krunidbe faraona smatrali važnijim od njihovog stvarnog dana rođenja, te je taj dan postao rođendan smatrajući da se tada faraon transformira u božanstvo i započinje novi život. U znak slavlja faraonu je bilo darovano poklona u izobilju kako bi imao uspomenu na poseban dan. U srednjem vijeku, pokloni su se često bazirali na hrani i trebali su predstavljati simbol moći, a posebno čudni su bili personalizirani pokloni poput ušivanja vlastite kose u odjeću za voljenu osobu.

U današnje vrijeme, pokloni se daruju u raznim situacijama, bilo da je to poklon za rođendan, poklon kao izraz ljubavi, poklon u znak zahvalnosti, poklon za obljetnicu, poklon za uspjeh na poslu ili možda jednostavno poklon u znak isprike. Najčešće pitanje koje se postavlja u smislu darivanja poklona je što kome pokloniti u kojoj situaciji. Što pokloniti majci za Majčin dan? Što pokloniti curi za obljetnicu? Što pokloniti dečku za rođendan? Što pokloniti zaposleniku za uspješno obavljen posao ili možda što dati ocu kao poklon za umirovljenje? Iako ovako ne zvuči kao neki problem, zasigurno je svakoga od nas to ponekad znalo opterećivati, kada jednostavno nismo znali što kome pokloniti. S obzirom na ta česta i ponavljajuća pitanja, koja nekada znaju zadati pravu glavobolju, pogotovo kada se ne nazire jasan odgovor, pokušali smo omogućiti svakome priliku da u našem asortimanu nađe poklon koji bi bio idealan za osobu ali i za priliku u kojoj se daruje.
 

Što pokloniti majci za Majčin dan?

Kako bi u jednom poklonu mogli izraziti ljubav ali i poštovanje koje imate prema njoj? Jedan od naših prijedloga za tu priliku je kutija u obliku srca koja sadrži 2 šalice oslikane slikom „Poljubac“, najpoznatijom slikom jednog od najutjecajnijeg austrijskog slikara Gustava Klimta. U ovoj elegantnoj Klimt kolekciji posuđa, osim porculanskim šalicama majci možete uljepšati dan staklenim tanjurima ili čašama za vino oslikanim najpoznatijim djelima ovog austrijskog slikara. Tako će se majka svaki put kada nekoga ugosti imati priliku ponosno sjetiti Vašeg poklona.
 

Što dati ocu kao poklon za umirovljenje?

Najpoznatija hrvatska rakija od šljive je nezaobilazan dio poklona, uz što bi se nalazile fine praline obogaćene okusima lavande, naranče i smokve zajedno s miješanim paketom mliječne, tamne i bijele čokolade s dodatkom badema, pinjola, brusnice, kokosa, manga, crvenog papra i grožđica u poklon paketu Allegro, čime bi se otac zasladio nakon par čašica Šljivovice.
 

Što pokloniti djevojci ili ženi za obljetnicu?

Valentinovo ili jednostavno jer želite? Da pokrijemo sve tri prilike izabrali bismo poklon paket Amore koji je prepun domaćih delikatesa kojom potvrđujemo izreku da ljubav ide kroz želudac. Prvoklasna vina poput Malvazije i Dingača, vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja obogaćena aromom bijelog i crnog tartufa, mini kolekcija od 3 različita namaza s tartufima, a kao šećer na kraju najfinije praline obogaćene okusima Mediterana i licitarsko srce kao prekrasna uspomena. Teško da bi to ikoga ostavilo ravnodušnim.


Što pokloniti mužu ili dečku za rođendan?

Nešto poput Mr. Jack ili možda Jack Daniels Honey poklon paketa u kojima se nalaze Jack Daniels whiskey, čokolada punjena istoimenim viskijem i Lindor čokoladne praline. Jednostavan, a opet potpun poklon koji bi zasigurno izmamio osmijeh većem dijelu muške populacije.
 

Što pokloniti prijatelju ili kolegi s posla?

Poklon paket Medaljon u kojemu se nalaze vrhunska vina Plavac i Rosé, mliječna čokolada u obliku medaljona i kutija legendarnih paprenjaka kao neutralni poklon kolegi s posla ili za prijatelja, poklon paket Gold s prvoklasnim vinom Dingač, Lindor čokoladnim pralinama raznih okusa, te limenkom u obliku srca kao mali znak pažnje, odnosno za prijateljicu, malo intimnija verzija u obliku poklon paketa Dolce Vita u kojemu se nalaze tradicionalni kolač smokvenjak s komoračem, ukusne praline obogaćene sastojcima poput lavande, smokve ili cvijeta soli, te 2 voćna likera, slatki liker od višnje i liker Maraskino, napravljen od stare autohtone hrvatske sorte višanja Maraske. Za svačiju dušu i nepce po nešto.

Usprkos brojnim različitostima u razlozima darivanja poklona između današnjih kultura, cilj i svrha poklona je i dalje ostala ista. Širenje radosti i veselja, jačanje međuljudskih odnosa, te održavanje i očuvanje tradicije. Bez obzira na kulturu ili prigodu, bitna je namjera i emocija koju poklonom želite prenijeti drugoj osobi, a iako je osjećaj primanja poklona lijep, sreća tog trenutka ne traje dugo, dok je onaj osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva kada Vi nekome uljepšate dan i razveselite ga poklonom neprocjenjiv i traje neizmjerno dulje.

Zato pokažite bližnjima i voljenima da mislite na njih i poklonite im nešto.


Vrh