Old El Paso

Old El Paso
Stari duh Meksika

Moglo bi se reći začetnik meksičke kuhinje i meksičkog stila prehrane u Sjedinjenim Američkim Državama, Old El Paso, koji je danas u vlasništvu General Mills Inc., vodećeg američkog proizvođača i distributera prehrambenih proizvoda je marka Tex-Mex (Texan-Mexican) vrste jela, odnosno američke i teksaške kuhinje koja proizlazi iz kulinarskih kreacija naroda Tejano, latinoameričkih stanovnika države Teksas, čiji su preci hispanskog podrijetla živjeli u sjevernim državama Meksika poput Tejasa i Coahuile prije nego su ih preuzeli Angloamerikanci 1845. godine.

Old El Paso počinje svoju priču 1917. godine, kada je tvrtka za konzerviranje „The Mountain Pass Canning Company“ iz Novog Meksika kupljena od strane lokalnog stanovnika grada El Paso u Teksasu. Ova nova kompanija, Old El Paso  ime je dobila po gradu El Paso u Teksasu, dok pridjev „star“ (eng. old) predstavlja razdoblje kada je još država Teksas pripadala Meksiku. Kompanija je prvenstveno prodavala konzervirane rajčice i pinto grah, jednu od vrsti najobičnijeg graha, a već 1938. godine Old El Paso postao je registriran kao zaštitni znak. Kompanija se selila po raznim lokacijama u SAD-u dok se 1958. godine konačno nije nastanila u Teksasu, a 1969. godine postali su prva nacionalna marka koja je u američkim supermarketima i trgovačkim lancima nudila cijelu paletu meksičkih jela. Old El Paso je prva kompanija koja je počela s oglašavanjem i promoviranjem meksičke kuhinje u SAD-u, nakon čega su trgovački lanci zbog iznimno velike potražnje za meksičkom hranom, po prvi puta morali imati posebne odjele u dućanu samo za proizvode meksičke kuhinje. Taco, tradicionalno meksičko jelo, koje se sastoji od tortilje, odnosno tanke pogače napravljene od pšeničnog ili kukuruznog brašna napunjene ili umotane oko raznovrsnih nadjeva predstavljen je kao idealan oblik večere međunarodnom tržištu koje još nije bilo upoznato s čarima meksičke kuhinje 1970.-ih godina. Od tog trenutka popularnost meksičke kuhinje i imena Old El Paso samo su rasli i danas se to ime može vidjeti u svakom kutku svijeta. Old El Paso je počeo s konzerviranim rajčicama i grahom, a danas u svojoj paleti proizvoda imaju tortilje raznih gotovih kalupa i oblika, za sve vrste meksičkih jela kao što su burrito, enchilada, fajita, nachos, quesadilla ili taco, raznovrsne začine, salse i umake idealne za njihove tortilja čipseve, uz naravno prženi grah, rižu i legendarne jalapeño papričice.

Rasprostranjenost i popularnost marke Old El Paso najbolje se može primjetiti u činjenici da se distribuira gdje god se okrenuli, kao na primjer u SAD-u, Kanadi, Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Portugalu, Švicarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, a od nedavno, uz našu pomoć i u Hrvatskoj. Asortiman slanoga smo obogatili dijelom kolekcije Old El Paso proizvoda kako bismo i Vama približili meksičku kuhinju na što bolji i ljepši način. Tortilje više veličina i oblika, bezglutenske ili integralne tortilje zajedno sa salsom za raditi večeru po svačijem ukusu, a nakon toga, za grickanje uz film ili seriju, hrskavi tortilja čipsevi raznih okusa u kombinaciji s tradicionalnim guacamole ili salsa umakom za savršen završetak večeri. Osjetite tradiciju i duh Meksika, probajte Old El Paso.


Vrh