Niederegger

Niederegger

U Deliiicije je stigao Niederegger, najcjenjeniji marcipan na svijetu

Ljudi obožavaju marcipan. Malošto se u konditorskoj industriji može mjeriti sa statusom marcipana. Marcipan je jedan od najdelikatnijih, najraskošnijih i najelegantnijih slatkiša, okus koji na kojem počiva važan dio europske tradicije slatkiša. Niederegger je obiteljska firma iz njemačkog grada Lübecka s više od 200 godina tradicije, koja je proslavila njemački marcipan. Marcipan iz Lübecka od 1996. godine ima zaštićeno geografsko porijeklo i smatra se najboljim na svijetu.

Marcipan se dobiva miješanjem mljevenih badema sa šećerom. U tako dobivenu čistu marcipansku pastu može se dodavati još šećera. Što je u pasti više naknadno dodanog šećera, ona je jeftinija i slađa, okus joj je manje kompleksan. Susretnete li se s marcipanom kroz njegove konzumne, niže verzije, možda ćete biti uvjereni da ga ne volite, jer vam je pretežak i prezasićen. No kad probate vrhunski marcipan, postane vam jasno zašto marcipan ima tako posebno mjesto u svijetu slatkiša.
 

 
U raznim tradicijama marcipan se izrađuje na različite načine. Njemački marcipan se tako radi mljevenjem cijelih badema sa šećerom i tostiranjem dobivene paste, francuski od mljevenih badema u koje se dodaje šećerni sirup, a španjolskoj se radi od gorkih badema, negdje se u pastu dodaje bademovo ulje ili ekstrakt badema. Neke temeljne recepture sadrže i ružinu vodicu. Marcipanska pasta mora imati najmanje 65 posto badema.

Klasifikacija njemačkog marcipana
  • Konzumni marcipan - 50% marcipanske paste + 50% šećera
  • Lübečki marcipan, vrhunski marcipan - 70% marcipanske paste + 30% šećera
  • Vrhunski marcipan - 90% marcipanske paste + 10% šećera
  • Niedereggerov marcipan - 100 % marcipanska pasta
Tajna vrhunskog marcipana je ponajprije u kvaliteti badema, a zatim u omjeru badema i šećera u pasti. U Niedereggeru proizvode samo 100-postotne marcipanske paste, od badema s plantaža kraj Alicantea na jugu Španjolske, kojima upravlja obitelj Strait. Na suncu dozreli slatki bademi karakterističnog cvjetno-slatkog okusa temelj su Niedereggerovih marcipana. U Niedereggerovim manufakturama bademi se prvo blanširaju kako bi im uklonili smeđu opnu, zatim se još jednom sortiraju kako bi u marcipan ušli samo najbolji. Nakon pranja u velikim bubnjevima bademi se miješaju sa šećerom. Bademi i šećer melju se valjcima kako bi se dobila specifična, glatka ali zrnata tekstura paste i sačuvao autentičan okus badema. Niedereggerovi majstori u pećima zatim tostiraju sirovu pastu, gotovo izumrlom tehnikom rotirajućih kotlova na otvorenom plamenu. Ovakvim tostiranjem marcipan dobiva fine arome pečenih badema i tamnog šećera po kojima su Niedereggerovi marcipani postali slavni. Nakon hlađenja i odmaranja, Niedereggerovi slastičari marcipan pretvaraju u više od 300 različitih slatkiša. Receptura za marcipansku pastu s točnim omjerima badema, šećera i ružine vodice obiteljska je tajna. Svaki slatkiš još se jednom testira u neovisnom laboratoriju u Lübecku i zatim odlazi na tržište.

Niederegger klasik s tamnom čokoladom
Niedereggerov marcipan odmah ćete prepoznati po tri stvari. Kompaktniji je od drugih, puno manje zaslađen od drugih, zrnat je tako da se osjeti tekstura svježih badema, i ima intenzivan, koncentrirani orašasti okus koji eksplodira na aftertasteu. Tamna čokolada (50%) na ovoj verziji marcipana izvrsno prati Niedereggerovu recepturu. Čokolada je tanka, hrskava, sjajna, fino dorađena i ničim ne odvraća pažnju od marcipana nego naglašava njegove bogate okuse.

 
Niederegger klasik espresso
Ovaj Niedereggerov marcipan nismo mogli prestati jesti. Intenzivan, duboki tamni okus i gorčina espressa tako fenomenalno idu na emulziju badema i šećera da je teško reći koji sastojak je zaslužniji za ovu neodoljivu kombinaciju. Dodatni plus je što osim mirisa i gorčine espresso u ovom slatkišu ima i crtu kiseline koju imaju vrhunske kave i to cijelu kombinaciju diže na višu razinu.
 
Niederegger klasik s narančom/ananasom
Citrusi općenito, a naranča specifično, vjerojatno su najbolja kombinacija okusa za marcipan. To kako naranča podiže okuse badema a da ne naruši njihove elegantne slatke arome. U ovom marcipanu, međutim, miris i okusi naranče toliko su diskretni da se jedva osjete. Jasno je da je ideja sačuvati okus vrhunskog marcipana u prvom planu, ali s malo više sočne svježine naranče ili barem arome narančine korice ovaj bi marcipan bio senzacija. Verzija s ananasom puno je uspjelija, iako se i ananas osjeti tek daleko u pozadini. Nešto u egzotičnom slatkom mirisu ananasa savršeno podržava cvjetni okus badema.

 
Niederegger klasik pistacije
Ovo je jedan od najpopularnijih Niedereggerovih marcipana s čokoladom. S 10 posto pistacija u marcipanu, podsjeća na jezgru Mozart kugle, samo je manje sladak i mekši, pun finog  orašastog okusa pistacija koje ne prekrivaju marcipan.
 
Mliječna čokolada s marcipanom
Prvo što privlači pažnju kad otvorite ovu čokoladu je njen izgled i sjaj. Sva čokolada na Niedereggerovim marcipanima je perfektno finiširana, ima dobar snap i nije preslatka ni u mliječnim varijantama. Ova je jedna od slađih, ali je vrlo tanka i dobro balansirana s odličnim punjenjem od marcipana.    

                       
 

Weisbrott
Čisti marcipan s 57 posto badema esencija je badema. Odlično balansirana slatkoća i bomba svilenih, kremastih, zrnaca badema koje osjetite pod zubima pokazuje zašto je marcipan tako poseban slatkiš. Želite li pravo iznenađenje, probajte ga s čašom supstacijalnijeg chardonnaya sa što izraženijim aromama drveta. Dobit ćete okus koji ćete pamtiti.

 
Strawberry Cheesecake
Niedereggerova trendi serija brotova s čokoladom i različitim punjenjima pokazuju kako različiti okusi funkcioniraju s marcipanom. Nema puno eksperimentiranja, kombinacije su ziceri poput nougata i tamne čokolade. Strawberry Cheesecake je marcipan sa skutom obogaćen džemom od jagode koji je ovdje glavni adut. Mliječna čokolada, sjajna, hrskava i dobro finiširana, zaokružuje atrakciju.

 
Višnja i bijela čokolada
Za sve koje nisu marcipanski puristi, ovaj Niedereggerov izum mogao bi biti hit. Cherry White Chocolate ima okus likera od gorke višnje, s komadićima bijele čokolade koje ga omekšavaju i spajaju s tamnom čokoladom kojom je ovaj marcipan obavijen. Marcipan je ovdje u pozadini i svojim bogatim cvjetnim notama zaokružuje višnju.

 
Nougat
Marcipan s nougatom je sjajna, klasična kombinacija koja ovdje nije uspjela kao, primjerice, u nekim Mozart kuglama ili bombonima. Nougat je u ovom marcipanu potpuno prekriven, ovo je slatkiš za one koji vole jako slatko. Niederegger Nuss Nougat ima okus čistog marcipana kojemu nougat od lješnjaka daje dodatnu slatkoću, baš kao i mliječna čokolada.

 
Double Chocolate
Koncentrat čokolade, ovo je još jedan Niedereggerov slatkiš za ljubitelje ozbiljnijih okusa. Kremasta čokolada u marcipanu u kombinaciji s gorkastom tamnom čokoladom kojom je Double Chocolate obavijen i brandyjem, daju prilično kompleksan čokoladni slatkiš u kojemu vas dočekuje bogati marcipan a ispraćaju fine alkoholne note.

 
Niederegger je najcjenjeniji svjetski proizvođač marcipana, a njihove bombone, table i brotove od čiste marcipanske paste dostupni su u Deliiicije dućanima i to taman prije božićnih blagdana.


 


Vrh