VAŽNO! Obavijest o dostavljanju lako topivih proizvoda.

MEĐUNARODNI DAN KAVE – a mi slavimo cijeli vikend!

MEĐUNARODNI DAN KAVE – a mi slavimo cijeli vikend!

Idemo na kavu?

Kava je puno više od ukusnog napitka, u Hrvatskoj je kava sinonim za druženje.
U svijetu se popije više od 500 milijardi šalica kave godišnje. Kako onda ne proslaviti Međunarodni dan KAVE?
Proslavimo dan kave zajedno - uz malo povijesti, zanimljivosti i ukusno iznenađenje!

Kava potječe iz Abesinije, gdje je dobila ime po Etiopskoj pokrajini Kafa u čijem je gorju i otkrivena biljka. Kava kao napitak obično se služi topla, i spravlja se od prženih i mljevenih sjemenki koje rastu na stabljici biljke kave.


Ubrzo je kultura ispijanja kave zaživjela u zapadnoj Europi gdje se otvaraju i prve kavane. Znate li da se prva kavana u Zagrebu otvorila davne 1748. godine?
Danas, ne samo Zagreb već cijela Hrvatska preplavljena je kafićima. No, šalica koju si sami spremite uvijek je bolja, zar ne?

Jednostavan je razlog zašto je tomu tako. Naime, svaki kavopija zna točan omjer za svoju savršenu šalicu. Crna kava je i dalje jedna od najomiljenijih, volite li tursku kavu obavezno kombinirajte s Adria lokumima. Espresso kava savršena je s nogu ili ako niste jako vješti u pravljenju ukusnog napitka uvijek Vam preostaje instant kava.

Mi u Deliiicijama vjerujemo da je preduvjet za dobru kavu, dobra kava! Tako je lako.
Upravo zato nudimo daleko poznatu Davidoff kavu čija aroma nas je osvojila na prvu. Volite li Mozart kugle bit će te oduševljeni ponudom Mozart kave.
Vjerujemo u pravu ljubav, a kava i čokolada su glavni par! Zavrite u naš ogroman asortiman tamnih čokolada, mliječnih čokolada, belgijskih pralina i dodajte svojoj kavi malo ljubavi.
 

Jeste li znali?

 
• Prema legendi, Honore de Balzac je pio 50 šalica kave dnevno kako bi mogao ostati budan i nastaviti pisati. Isti broj šalica kave dnevno pripisuje se i francuskom filozofu Voltaireu.
• Ona poboljšava pamćenje. Pauza nakon lekcije olakšava pohraniti podatke koje ste naučili.
• 1932. godine, Brazil nije mogao priuštiti da pošalje svoje sportaše na Olimpijske igre u Los Angelesu. Ipak imali su kreativnu ideju. Brod sa sportašima napunili su kavom i prodali je usput.
• Smanjuje rizik od moždanog udara kod žena . Američka istraživanja su pokazala da pijenje četiri ili više šalica kave dnevno smanjuje rizik od moždanog udara kod žena za 20%. Za one koji nikada nisu pušili, rizik je smanjen za 43 %.
• 1674.godine, u “Peticiji žena protiv kave” žene u Velikoj Britaniji su pokušale uvesti zabranu kave svim muškarcima mlađim od 60 godina, tvrdeći da ih kava pretvara u ‘beskorisne leševe’ i da su počeli ‘tračati više od žena’.
• U drevnoj arapskoj kulturi postojao je samo jedan način da se žena legalno može razvesti: Ako njezin suprug ne pruža dovoljno kave.

 

Kako proslaviti dan kave?

 
Odlučili smo pomoći , tako da smo za sve ljubitelje najbolje kave pripremili VIKEND AKCIJU (30.09. - 01.10. 2017)
 
Ako si na Instagramu, stavi #deliiicije da vidimo kako si proslavio Međunarodni dan kave.

 

Vrh