Kako začiniti i najdosadnija jela?

Kako začiniti i najdosadnija jela?

Svako jutro budite se s istim pitanjem - što danas kuhati? Dosta Vam je svakodnevne rutine i u svoju kuhinju želite dodati nešto novo i uzbudljivo? Imamo pravo rješenje za Vas - BALZAMIČNI OCAT!

Balzamični ocat ne služi samo kao preljev za salatu. Njime možete oživjeti i najdosadnije umake, marinirati meso i obogatiti deserte!


Najprije ćemo Vam ukazati na glavne razlike između komercijalnih vrsta octa (jabučni i vinski ocat), te aceta balsamica. Jedna od bitnih razlika između komercijalnih vrsta octa koje redovito pronalazimo u svim trgovinama mješovitom robom i aceta balsamica krije se u njihovoj proizvodnji. Za proizvodnju ovih vrsta octa ne postoji fermentacijska baza tijekom proizvodnje već samo proces kuhanja i kratki proces starenja, dok se pravi aceto balsamico dobiva dugim stajanjem u drvenim bačvama, ponekad i po 100 godina. Komercijalne vrste octa izgledom i okusom dosta se razlikuju od aceta balsamica. Puno su rijeđe teksture, svjetlije boje i mnogo kiseliji od aceta balsamica.

Aceto balsamico je gušći i viskozniji od ostalih vrsta octa, te s pravom nosi ime jednog od najcjenjenijih i najskupljih octeva. Zbog svojeg aromatičnog okusa, aceto balsamico će hrani dati najjači pečat i aromu.

Aceto balsamico izuzetno je svestran proizvod. Neizostavan je dio kuhinje među profesionalnim kuharima, ali vole ga i amateri i kulinarski entuzijasti. Njegova glavna snaga je što se može kombinirati s gotovo svim tipovima hrane; od predjela, pečenja i salate, pa sve do deserata.

U želji da odaberete onaj najbolji za svoje delicije donosimo vam nekoliko zanimljivosti kako prepoznati i odabrati onaj pravi aceto balsamico koji će vaša jela učiniti još ukusnijima.

Prilikom odabira pravog balzamičnog octa birat ćete između dva razreda – tradicionalni balzamični ocat i condimento (osušeni) balzamični ocat.

Tradicionalni aceto balsamico

Aceto balsamico ili balzamični ocat je aromatičan ocat koji se tradicionalno proizvodi u Modeni iz koncentriranog soka ili mošta bijelog grožđa, najčešće Trebiano sorte. Dobiva se dugim stajanjem u drvenim bačvama, ponekad i po 100 godina. Stoga, s obzirom na godinu starenja (više ili manje od 12 godina) razlikujemo dvije vrste octa. Mlađi ocat, čiji se izgled boce lako prepoznaje po dominantnoj bež i crvenoj boji, i stariji ocat uz koji se veže zlatna boja.

Condimento balsamico

Condimento balsamico je balzamični pripravak koji podliježe manje strogim kriterijima te stoga može biti označen i kao „začin“. Karakterizira ga gusta struktura i blaga mješavina slatkoće, kiselosti i zemljanih voćnih okusa. Koristi se na isti način kao i tradicionalni aceto balsamico, no najčešće u salati.Nakon što ste odabrali svoj pravi aceto balsamico donosimo Vam zanimljive upute na koji način ga koristiti kao i nekoliko slasnih recepata u kojima možete koristiti svoj aceto balsamico!

S acetom balsamicom možete pripremiti razne salatne preljeve.

Jedan od najjednostavijih načina da užvate u balsamicu je da njime poškropite komadiće razlomljenog parmezana i nakon što odstoji petnaestak minuta, poslužite ga s domaćim kruhom i vinom.

Kako biste pripremili svoju salatu od rikule potrebno je malo maslinovog ulja, aceta balsamica, češnjaka, ljutike i soli.Stigli su Vam nenadani gosti na večeru i ne znate što pripremiti?

Na brzinu pripremite pečenu piletinu prelivenu umakom od pečenja i acetom balsamicom. Uz to poslužte dobro rashlađeni Plavac Barrique koji će svojom aromom dodatno začiniti večeru.

Deserti s acetom balsamicom zvuče vam nevjerojatno? Vjerujte nam, voćni deserti u kombinaciji s acetom balsamicom jednostavno su neodoljivi!

Pomiješajte svježe jagode narezane na ploške s acetom balsamicom, dodajte malo šećera i ostavite da se mariniraju oko 30 minuta, uz povremeno miješanje. Ovaj desert možete poslužiti i uz panna cottu i zasigurno nećete pogriješiti.

Aceto balsamico koristi se i u pripremi pralina i trufli od tamne čokolade. Samo jedna kap kvalitetnog balzamičnog octa čini ove neodoljive deserte još slađima.Za kraj Vam donosimo zlatno pravilo kada se i kako dodaje balzamico:
U salatama i na sirovo povrće stavlja se odmah nakon soljenja, ali prije maslinovog ulja. U rižoto ili umak za tjesteninu dodaje se trenutak prije nego što se makne sa štednjaka, dok se u gotova jela od mesa dodaje sekundu prije samog posluživanja.

U slast!


Vrh