GROZNICA GRKA SE ŠIRI: U Deliiicijama se pojavio novi Adria Grk

GROZNICA GRKA SE ŠIRI: U  Deliiicijama se pojavio novi Adria Grk
Autor članka: Kult Plave Kamenice, listopad 2022.

Vina Adria raspolažu s dosta ozbiljnom kolekcijom butelja, koje za tu etiketu proizvode poznati hrvatski vinari. Teran Adria i Malvazija Adria standardno su odlični, a Dingači dobivaju nagrade na regionalnim vinskim natjecanjima. Vina Adria, koja se prodaju isključivo u trgovačkom lancu Deliiicije, svoj su portfolio upravo obogatila prvim Grkom Adria.

Grk je unatrag nekoliko godina postao najtraženije hrvatsko vino. Dva su razloga za groznicu koja vlada za vinima proizvedenima od grka. Prvo, grka je jako malo. Grk proizvodi tek desetak vinarija na Korčuli i tri ili četiri na Pelješcu. Drugo, ova autohtona južnodalmatinska sorta daje uistinu posebna vina. Grk je jako koncentriran, visokoalkoholan, ali se može pohvaliti dobrim kiselinama. Grk je, dakle, istodobno vro bogat i svjež, s ozbiljnom mogućnošću odležavanja.Osim toga, grk daje veoma terroirska vina; on je i bouquetom i okusom prepoznatljivo južnjačko vino: iz njega pršte sunce, more, ružmarin, makija i citrusi. Adrijin prvi grk slijedi dominantu stilistiku sorte. On je podatno uljast, koncentriran, teksturalno gotovo raskošan, topao na nosu i gastronomski versatilan (plemenita bijela riba, jastozi, škampi, rižoto, ali i plava tuna i teleći file)

Neobično je, međutim, što Adria Grk nema ništa gorko u okusu; blaga gorčina tipična je organoleptička značajka vina proizvedenih od grka. Usprkos tome, nema nikakve sumnje da će se Adrijin Grk dobro prodavati, budući da je grk ultimativni bestseler hrvatske vinske scene. Autor članka: Kult Plave Kamenice, listopad 2022.

Vrh