Dan ekstra djevičanskog maslinovog ulja!

Dan ekstra djevičanskog maslinovog ulja!

I ove godine 30. rujna slavi se Dan Ekstra Djevičanskog Maslinovog Ulja.
Maslinovo ulje ima povijest koja seže unatrag čak 6000 godina, možda i više. Naravno, nije se koristilo samo u prehrani već i u kulturne, vjerske, čak i kozmetičke svrhe.U svijetu je prepoznato kao „zlatni standard“ svih ulja. Izuzetno je zdravo jer je bogato klorofilom, lecitinom, karotenom, polifenolom te vitaminima A, D, K i E.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje najkvalitetnije je maslinovo ulje dobiveno mljevenjem i prešanjem maslina bez upotrebe topline ili kemikalija. Obično je malo tamnije od djevičanskog maslinovog ulja, s naglaskom na tamnožutu nijansu zbog kojeg ga nazivaju i „tekućim zlatom“.
Samo neke od najpoznatijih prednosti maslinovog ulja su:
  1. Poznato je da ekstra djevičansko maslinovo ulje jača imunološki sustav zbog visoke koncentracije antioksidansa i mono-nezasićenih masnih kiselina.
  2. Smanjuje razinu šećera u krvi te olakšava proces stabilizacije dijabetesa tipa 2.
  3. Nedavne studije pokazale su da ljudi koji dnevno konzumiraju minimalno jednu žličicu maslinovog ulja imaju manje šanse za razvoj kardiovaskularnih problema i bolesti srca.
  4. Svakodnevna konzumacija pomaže vašoj jetri da obavlja svoje funkcije jer je prirodni laksativ i potiče otpuštanje žuči.
  5. Poboljšava pamćenje i pomaže u prevenciji mentalnih bolesti poput Alzheimerove i depresije.
Postoji mit koji kaže kako se na maslinovom ulju ne bi smjelo kuhati. To nikako nije istina! Naime, kuhanjem ili prženjem na maslinovom ulju iz njega hlape određeni spojevi, ali mu nutritivne vrijednosti ostaju iste. Bitno je samo ne pregrijati ulje.Zanimljiva činjenica je da se maslinovo ulje degustira slično kao i vino. Potrebno ga je natočiti u čašu, promiješati iz zgloba kako bi se otpustile arome, dobro ga pomirisati te „gucnuti“. Jezikom ga rasprostranite po cijelim ustima kako bi osjetili sve bitne arome.Vrh